Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2015 14:16 - Кое е по–добре – чаша чай или кафе?
Автор: delga Категория: Други   
Прочетен: 1036 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Общоприетото схващане, че кафето не е толкова препоръчително в сравнение с чая се опровергава от много проучвания. Едно от на – ценните качества на тези две напитки са антиоксидантните съставки, които съдържат. Антиоксидантите защитават здравите тъкани в организма ни от "оксиданти," така наречените свободни радикали. С течение на времето свободните радикали могат да повредят клетките и причиняват заболявания.
image
В световен мащаб чаят е втората най – консумирана напитка, след водата. Богатият на антиоксиданти зелен чай е особено популярен в Япония и Китай. Според експертите чаят осигурява добро количество антиоксиданти, които побеждават в борбата с болестите.

Едно от доказаните действия на зеления чай, е че понижава нивото на холестерола, подпомага процесите на съсирването на кръвта, намалява риска от болестта на Алцхаймер и Паркинсон и дори се бори с възпаление, рак и сезонни алергии. Антиоксидантите са изключително необходими за жените. Черният и зеленият чай намаляват риска от рак на яйчниците.
Специално зеленият чай, със своите съставки, благоприятства за намаляване риска от рак на гърдата, също така намаля смъртността от сърдечно – съдови заболявания и др. Доказано е, че антиоксидантите лекуват тялото още преди да се появят някакви причини за заболяване.
Изброеното до тук накланя везните в полза на приема на чай, особено от жените. Дори само фактът, че зеленият и черният чай са с богато съдържание на антиоксиданти, е достатъчна причина да приемаме тези чаени напитки поне веднъж на ден.

Изследователите казват, че чистият зелен чай има повече антиоксиданти, защото неговите листа са по-малко преработени. Ако обаче чистият зелен чай не ви понася може да изберете някой от видовете комбиниран чай, съдържащ и зелен.

По отношение на кафето. Това е напитката – цар, с която милиони хора по света започват своя ден. Това е напитката, считана за номер едно, сред източниците на антиоксиданти. Според изследователите кафето участва активно в превенцията на рак на черния дроб, на дебелото черво, Паркинсон, диабет и подагра. Все още няма доказателства дали кафето повишава риска от сърдечно – съдови заболявания. Но изследователите са почти категорични, че две чаши кафе на ден със сигурност не вредят. Всеизвестно е, че кофеинът стимулира мозъка и нервната система, но той също така е и наркотик, затова е важно количеството му да бъде ограничено.

Науката наистина не може да докаже кафето или чаят е по – добрата напитка. За да се възползвате и от двата комплекта антиоксиданти, опитайте това да пиете една или две чаши кафе сутрин, а след това се насладете на чай през целия ден.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: delga
Категория: Други
Прочетен: 44465
Постинги: 14
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930